kuchnia włoska Kraków rezerwacja

Kraków- nie tylko zabytki, niemniej jednak też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to także kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o wiele porządniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.